10 gratis hvalpetips!

– til dig med ny hvalp

Her kommer 10 gratis tips til dig der står med en ny hvalp.

Denne gratis guide erstatter ikke hvalpetræning men er ment som tips til dig der har fået hvalp.

Om du er ny hvalpeejer eller har haft hund(e) før og har glemt det at have hvalp (det gør man forbløffende hurtigt!), så håber jeg denne lille guide kan give dig lidt tips og hjælp i starten.

For at have hvalp er en fantastisk oplevelse, det er sjovt og spændende, men altså også hårdt arbejde nogle gange.

Du har sikkert fået din nye hvalp omkring 8 ugers alderen.

Og selvom hvalpen er kæk og nysgerrig, så er den langt fra færdigudviklet og hensyn bør tages.

Både ift. den mentale udvikling, men også væksten.

Jeg kommer her med 10 gratis tips der forhåbenligt kan hjælpe dig med at komme godt på vej på rejsen til at få den bedste jagt- og familiehund.

1. TRYGHED

At flytte fra mor og søskende til et fremmed sted, med fremmede mennesker, dufte og lyde kan være en stor omvæltning.

Nogle hvalpe klarer skiftet bedre end andre.

Den bedste måde at hjælpe hvalpen med en god start i det nye hjem, er at give den tryghed hos dig.

Det betyder nærhed og at du er et menneske hvalpen kan søge til hvis/når der er behov herfor.

Dit bånd til hvalpen som varer resten af dens levetid starter her!

2. FODER

Du har måske fået foder med hjem til hvalpen som du kan starte med, således at den, foruden at skifte hjem, ikke også skal skifte foder. Foderskift kan give lidt bøvl med maven, især hvis det ikke foretages langsomt over nogle uger. 

Ønsker du at skifte foder senere, så gør det derfor langsomt og vælg et ordenligt foder der dækker hvalpens behov i vækstperioden. Det er ikke mens hvalpen vokser du skal spare penge og fodre med et mærke af tvivlsom karakter. Det bør du heller ikke med en voksen hund, men der gør du mindre skade end med en hvalp hvis krop, muskler, sener, hjerne osv. slet ikke er udviklet endnu!

Hvalpen er forhåbenligt ved afrejse vant til at blive fodret 3 gange dagligt og dette bør du fortsætte med. Senere, når den er ældre, kan du trappe ned til 2 gange dagligt. Om den så senere kun skal have 1 gang dagligt bestemmer du selv. Dette frarådes til hvalpen er fuldt udvokset. Personligt fodrer jeg mine hunde 2xdagligt, især i jagtsæsonen, så de ikke skal arbejde på tom mave.

Det er naturligt at hvalpens appetit svinger. Fra at være flere hvalpe om maden er der nu kun en og rigtig meget andet er spændende. Hvis det kniber med at spise, så skab ro omkring fodring og skær ned på godbidderne til den spiser tørkosten, som er det foder der skal sikre en sund og korrekt vækst.

 

Mit valg er at fodre med Essential foder, af flere årsager.

Det er fuldt gennemskueligt hvad produkterne indeholder, råvarerne er af høj kvalitet og prisen er ikke højere end meget andet hundefoder på markedet.

Jeg fodrer ikke kun mine egne hunde med det, men tilbyder det også i butikken på Blakhøj. Foruden foderet fører jeg også et større udvalg af Essentials godbidder og tyggeting. Alle i samme, høje kvalitet som foderet.

3. TÆNDER

Når hvalpen er klar til at flytte fra opdrætteren ved 8 ugers alderen har den normalt 28 mælketænder. Mælketænderne bliver efterfølgende erstattet med permanente tænder under tandskiftningen, som foregår mellem 4-6 måneders alderen. En voksen hund har 42 permanente tænder.

Når hvalpen skifter tænder vil det klø og måske endda gøre ondt i gummerne. Nogle får også lidt diarre.  
Det kan hjælpe på hvalpens ubehag at tilbyde den kolde gulerødder fra køleskabet, en frossen Kong med f.eks. tørfoderet opblødt indeni og generelt tyggeting der kan afhjælpe ubehaget/smerterne og så det ikke går udover møbler og andet inventar du bliver ked af bliver ødelagt. 

Undgå at skælde hvalpen ud for at tygge i noget den ikke må. Afled istedet og tilbyd den et alternativ. Altså noget den gerne må tygge i og som afhjælper de gener den oplever.

4. GODE VANER

Hvalpe er uimodståelige og tit er det fristende at lade den gøre hvad den vil netop pga. nuttetheden og størrelsen. Herregud, det er jo bare en hvalp!

Men de gode vaner starter fra dag 1. Hvis i ikke ønsker en voksen hund i sofaen, så lad være med at tage hvalpen med i sofaen.

En hund kan ikke forstå den kun må nogle gange. Enten må den – eller også må den ikke. Hver gang! Altid!

Det gælder også opgravning af blomsterbedet, at sove i sengen, at nappe strømper osv.

Det hvalpen må – må den voksne hund også. Og en hvalp ved ikke bedre. Det er dit ansvar at hjælpe den med, hvad der er passende adfærd i dit hjem og hvad der ikke er.

Det gør vi mest hensigtsmæssigt ved at guide og bruge afledning!

Afstraffelse kan medføre en nervøs og usikker hund, så tygger hvalpen f.eks. i noget den ikke må, så afled istedet. Bær den hen til et andet område eller stik den noget den gerne må tygge i – en gulerod eller lignende.

Hvalpe har en koncentrationsspan på få sekunder, så sørg for at den afledes og den vil hurtigt have glemt alt om emnet der før var interessant.

5. SØVN & HVILE

Hvalpe skal sove og hvile sig i ca. 18-20 timer om døgnet.

Det kan være svært. Især hvis der sker noget mere spændende omkring sig. Derfor er det en god ide at hjælpe hvalpen til at finde roen.

Sørg for at have et område hvor der er roligt og gerne lidt mørkt. Væn både dig selv og andre i huset (inkl. gæster) at lade hvalpen være mens den sover eller hviler sig.

Trygge hvalpe sover godt og det er muligt at hvalpen har brug for at være tæt på dig når den skal falde til ro og hvile sig.

Mangel på søvn øger stressniveauet, giver hyper hunde og hæmmer indlæring.

6. RENLIGHED

Generelt skal din hvalp rengøre sig efter:

  • den har spist eller drukket
  • har leget
  • har sovet
  • er blevet begejstret (f.eks. ved besøg af gæster)

Lær hvalpen at det foregår udenfor ved at bære den ud og sætte den ned det samme sted hver gang.

Området bør være uden alt for mange andre spændende ting, der kan få hvalpen til at glemme at den skal tisse. Det sker nemlig ret hurtigt.

Vær rolig og undgå at opmuntre hvalpen til noget som helst. Den har ikke lært det endnu og du risikerer bare at forstyrre den.

Lad være med at rose hvalpen mens den rengør sig! Vent til den er færdig og så er det rigtig fint at rose den inden i går ind igen.

Sker der uheld indenfor, så undgå at skælde hvalpen ud! Den gør det ikke med vilje og du risikerer at lære den at det at rengøre sig ikke skal ske i nærheden af dig en anden gang = flere uheld!

7. NATTESØVN

Natten kan være lang når man kun har en lille blære. Når jeg selv har en hvalp, så lufter jeg den af om aftenen ved 22-23 tiden og sørger for der kan blive snuset godt igennem, således at jeg kan putte en hvalp der er både træt og har rengjort sig.

Hvalpen har jeg til at sove i f.eks. et stofbur ved siden af min seng, eller i en flyttekasse pga. de høje sider så den ikke kan komme ud og lave ballade. Jeg har den tæt den første tid for at kunne høre når den vågner. Her kan jeg nemlig skynde mig at tage den ud, så den kan få tisset af for derefter putte den i seng igen. 

Et lille tip er, i perioden at sove i let påklædning (medmindre man har virkelig forstående naboer!) og have et par sko stående klar ved døren. Det skal nemlig gå pænt stærkt når den først vågner og der er dermed ikke tid til at klæde sig på eller finde sko frem. 


Undgå at tænde lyset, undgå at tale (alt for meget) til hvalpen og sørg for at tisseriet sker udenfor et sted hvor der ikke foregår andet spændende. Igen, en hvalp mister koncentrationen på få sekunder og kan dermed glemme alt om at den skulle tisse og begynde at lege istedet.

Tisseturen skal være kort, rolig og hvalpen puttes så snart i kommer ind igen. Der skal soves videre til vækkeuret ringer og du er klar til at påbegynde dagen. Igen – gode vaner starter med det samme. Efterhånden som tiden går og hvalpen bliver større, vil den sove længere og længere og til sidst vil den kunne holde sig natten igennem uden forstyrrelser.

8. ALENE HJEMME

Når hvalpen er faldet til og er tryg skal alene hjemme træningen starte.

Uanset om du har sommerferie eller arbejder hjemme, så bør alle hunde lære at være alene hjemme.

Min metode er, at jeg sørger for hvalpen er velstimuleret og dermed træt, har et begrænset område at opholde sig på (jeg bruger en hvalpegård hvor der er plads til at hvalpen kan ligge, sidde, stå, vende og samtidig have både en kurv og en skål vand ved sig.)

Jeg har på forhånd lavet f.eks. en Kong med opblødt foder som har været i fryseren i et døgns tid og som altså serveres i hvalpegården for hvalpen.

Når hvalpen er optaget af at arbejde med Kong´en lister jeg af uden de store scener. Og det samme når jeg kommer hjem.

Jeg starter med at være væk i få minutter og trapper så løbende tiden op.

Det er en rigtig god ide at få trænet dette, for uanset din nuværende situation, så vil der med garanti på et (og garanteret flere) tidspunkter i hvalpens 12-14 årige liv, hvor det er nødvendigt at du forlader den. Og hvorfor så ikke indlære det fra start, på en rolig, positiv og succesfuld måde.

9. Træning

Det tager samme tid at indlære gode vaner som det gør at indlære dårlige. 

Så hvorfor ikke gøre det ordenligt fra start?

Træningen starter derhjemme  og noget af det første jeg har fokus på er kontakt!

Ikke at sidde, ikke at komme – bare kontakt! Altså at søge min øjenkontakt.

Uden kontakt kan der ikke ske en indlæring og derfor er det så drønhamrende vigtigt at hvalpen fra start lærer at tjekke ind.

Når hvalpen søger øjenkontakt forstærker jeg denne adfærd ved at belønne, f.eks. med en godbid.

Når vi forstærker en ønsket adfærd, så øger vi sansynligheden for, at denne adfærd gentages.

Jeg har også fokus på hjemkald!

Jo mere du kan stole på at din hund kommer når du kalder, jo mere frihed kan den få. 

Men vær obs på hvornår du kalder på hvalpen. Når man er lille og har et kort koncentrationsspan, så skal der ikke meget til før man bliver forstyrret.

Og alt er spændende når man lærer verden at kende! Sørg derfor for, at kalde på din hvalp når der er stor sansynlighed for, at den kan honorere dit ønske.

Og forstærk så også denne adfærd med noget virkelig fedt som højner hvalpens motivation til at gentage netop denne adfærd igen og igen og igen.

Lineføring, sit, søg, apport er også emner jeg starter op tidligt. Igen så har jeg miljøet in mente! Altså HVOR foregår indlæringen. Kriterierne: HVAD skal min hvalp gøre før jeg er tilfreds.

Og ikke mindst belønningen: HVORFOR skal den udføre den adfærd jeg ønsker?

At beskrive alle øvelser i detaljer vil blive omfattende, men her kommer et hvalpehold altså dig til gode.

Find en træner som både har en ordenlig og ikke mindst opdateret uddannelse bag sig, som løbende vedligeholder denne og som har erfaringen til at hjælpe netop dig og din hvalp. Det er ok at stille krav til din hundetræner!

10. DU FÅR DEN HUND DU FORTJENER

Det er groft sagt! Men sandt.

En hvalp har ikke lært noget endnu. Det er dig som hvalpens ejer og nye bedste ven der skal guide, lære og hjælpe den bedst muligt med at blive den jagthund du ikke kan undvære.

En hund (også hvalpe) arbejder for at opnå noget eller for at undgå noget. Jeg ønsker at mine hunde arbejder for at opnå noget og det lærer jeg dem helt fra start.

Derfor bruger jeg ret lang tid i starten på at opbygge et tæt og positivt bånd til mine hvalpe og at både de gode vaner samt indlæringen af de øvelser jeg skal bruge resten af hundens ,liv, sker på så hensigtsmæssig en måde som muligt.

Du kan straffe din hvalp for alt det du ikke har lært den endnu. F.eks. ved at rykke i snoren hvis den ikke går ved siden af dig, eller skælde den ud hvis den ikke kommer når du kalder – fortsæt selv listen.

Men du kan også vende bøtten, kigge i spejlet og beslutte dig for at tage ansvar for at lære din hvalp hvad den skal, hvordan og ikke mindst hvorfor.

Rigtig god fornøjelse med din hvalp.

Tak fordi du læste med!

Hvadenten det var ny viden eller noget du vidste i forvejen så har min intention været at videregive lidt hjælp hvor det kan bruges.

Og jeg er fuldt ud bevidst om, at denne lille guide ikke dækker alt det du som hvalpeejer har brug for. Og derfor gentager jeg lige:

Guiden erstatter ikke hvalpetræning!

Til hvalpetræning er der netop fokus på ovenstående, foruden den vigtige socialisering, som efter min mening omhandler at lære hvalpene at udvikle et fornuftig hundesprog, at kommunikere hensigtsmæssigt og at kunne begå sig blandt andre hunde – ikke bare at undgå dem!

På Blakhøj bruger vi positive træningsmetoder, og leder du efter et hold til din hund, så kan du læse mere under fanen: Træning

Er du nysgerrig på kompetencerne og forudsætningerne for at tilbyde både træning og i øvrigt også adfærdsbehandling, så kan læse mere under fanen: Om mig

De bedste hilsner

AnneMette

Har du lyst til at vide mere om positive træningsmetoder, så kan det anbefales at nappe onlinekurset som ses nederst på siden.

Spaniel Teori, Tips & Træning

Vil du vide mere om positive træningsmetoder?

Så kan vi anbefale onlinekurset Spanielteori, tips & træning

Her gennemgår vi i 7 moduler lederskabsteorien, læringsteori, adfærd, kommunikation samt hvad du skal være opmærksom på ifb. med din træning.

Med et onlinekursus kan du sidde hjemme og se, eller gense, modulerne når det passer dig.

Der er 30 dages adgang til kurset fra købstidspunktet.

Positiv jagthundetræning med plads til alle udfordringer

Isoleret træningshal, oplyste udearealer & terræn med søer

Cvr nr. 43047817
Blakhøjvej 12, 8381 Tilst
Positiv jagthundetræning med plads til alle udfordringer
Isoleret træningshal, oplyste udearealer & terræn med søer
Cvr nr. 43047817
Blakhøjvej 12, 8381 Tilst

Tlf. +45 21704332
Mail: kontakt@blakhoj.dk

Temadage

Der er pt. ingen temadage planlagte.

Har du forslag til emner kan du kontakte os

Kontakt information
Vehicle Information
Preferred Date and Time Selection